Read the English version here: How to be more effective by sleeping right 

Sover du nok eller er du altid træt? Det spørgsmål er yderst vigtig at stille sig selv. Mange glemmer nemlig hvor vigtig søvn egentlig er. Især nye iværksættere er hårdt ramt af søvnmangel. Jeg har selv været det. I perioder har jeg sovet, mens andre var på arbejde, sovet for lidt, sovet for meget og slet ikke sovet. Det sidste resulterede nogle gange i næseblod og en sovetid på 15-17 timer, da min hjerne ikke kunne holde til mere. 
 

Du tænker måske at det er ret åndssvagt af mig, men kender du ikke det, at du brænder så meget for noget, som du bare skal udføre? Alle idéerne er der lige nu. Hvis du sover glemmer du det! Det hele skal bruges nu! Det skal være færdigt! Din hjerne kører på højtryk og du skal bare lige en ting mere…

Notesbog
Det er der en rigtig god løsning til. Du skal bare have en lille notesbog ved siden af sengen, så hver gang du får en idé, lige inden du falder i søvn eller vågner, så kan du skrive den ned så du ikke glemmer idéen. Sådan kan du slappe mere af og får lettere ved at koble af.

Koffein 
Stop overforbrug af kaffe og energidrinks. Det er okay at drikke det en gang imellem, men at erstatte eller delvist erstatte søvn med koffein er bare forkert. Stop det! 

Voksnes søvn
Ved du hvor mange timer en voksen skal sove om dagen? Det er ikke seks timer… det er faktisk syv til otte timer. Er du teenager skal du sove ni til ti timer om dagen. Hvis du vil vide hvor skadeligt det er for din krop at få for lidt søvn, kan du læse Chris MacDonalds artikel, om søvn, i Berlingske.


Og nej, det er ikke bare endnu en artikel. Jeg har selv prøvet mig frem. Seks timer er bare ikke nok, syv timer er heller ikke og otte timer er for meget. Jeg skal sove syv og en halv time, så fungere jeg. Hvis jeg er meget udmattet efter en lang dag, tager jeg bare en powernap.


Powernaps 

Powernaps også kaldet “en morfar” er genialt og bliver anvendt ikke kun af små børn, men af succesfulde voksne mennesker. Herunder kommer der tre typer powernaps:

  • 15-30 minutter: Trænger du bare til et mindre boost, er denne rigtig god.
  • 45-60 minutter: Denne hjlæper på din hukommelse.
  • En time og 15 minutter – En time og 30 minutter: Kreativitet, hukommelse og følelser forbedres.
Det er forskelligt, hvor lang tid du selv har brug for. For mit vedkommende er det. 17 minutter, 50 minutter og en time og 15 minutter.
 

Husk at lægge din telefon langt væk og sæt tid på, så du ikke bare sover for meget eller lige skal tjekke en mail til. 😉

Sovetider

Det er vigtigt at lægge faste sovetider, hvornår skal du sove og hvornår skal du stå op. Skal du lave noget du ikke plejer, kan du højest flytte din sovetider en time og ikke mere! Det tager en persons krop to hele uger at vende sig til en rutine og hvis du laver om på den på dag 15 er det jo ikke så smart. 

Vækkeur

Når du har vænnet dig til din søvnrutine, kan du lade vækkeuret være eller sætte det til et kvarter eller en halv time efter du skal stå op. Du vågner selv op til tiden, da din krop har vænnet sig til det. Det er bedre at stå op ad sig selv, end at blive vækket af en ringene lyd, da det faktisk afbryder din søvn.

Lidt flere råd
Her er et par råd til at få en god nats søvn:
  • Læg din mobil og andet elektronik væk en time før din sengetid.
  • Dæmp alle lysene en time før sengetid.
  • Hver mæt, jeg kan i hvertfald ikke falde i søvn, hvis jeg er sulten. 
  • Din seng er kun til at sove i, brug den ikke som arbejdsplads. 

Husk, hold din rutine og tag dig en morfar! 😉


Er du på Google+? Så kan du fange mig her: Hafsa Farooq